Prijateljica je zbirala fotografije, ki so jih prikazovali stenski koledarji pri ljudeh na vasi

Ko sem obiskala rojateljico, sem bila presenečena, koliko fotografij je imela razstavljenih na stenah. Po pogovoru sem ugotovila, da so to stenski koledarji, ki jih je sestavila v mozaik. Slika je segala od tal do vrha stene in bila sestavljena iz tisoče majhnih koščkov, ki so skupaj tvorili obraz ženske. Od blizu se to ni razbralo, ker je bil mozaik slik nejasen. Ko pa si stopil nekaj metrov stran od celotne stene, pa si lahko zagledal prelep obraz mlade ženske. Prijateljica je zbirala ideje, ki so jih predstavljali stenski koledarji preteklih let pri ljudeh na vasi. Zbrala je raznovrstne koledarje na različne teme, od športa, narave, živali ter iz raznih društev.

Prijateljica je zbirala fotografije, ki so jih prikazovali stenski koledarji pri ljudeh na vasi

Ti koledarjo so bili različne oblike in barve. Vsak mesec je v večini imel svojo fotografijo in razne napise. Številke, ki so bile podane za vsak mesec posebej, ko je za stenske koledarje značilno, je razrezala na več delov. Tako je iz številnih napisov, datumov in različnih slik izbrala posamezne barve, ki so se prelivale med celotnim mozaikom. Ženska na sliki je imela prekrasne modre oči, ki so bile sestavljene iz morja in neba, ki so jih prej krasili stenski koledarji. Lasje so bili temno rjave barve, na katerih se je prelivala sončna svetloba. Okoli vrata je nosila ogrlico, ki je bila sestavljena iz datumov posameznega meseca na koledarju. Na sprednjem delu vratu je imela napis januar, na ramenih februar in marec, ob obrazu navzdolž pa so bili poimenovani preostali meseci v letu. Poletni meseci junij, julij in avgust so krasili njen nasmeh. Tako je ženska izgledala tako, kot da bi imela tetovirane mesece v letu po celotnem obrazu.

Prijateljica je koledarje, med njimi so bili najbolj zastopanju stenski koledarji zbirala tri leta, da je lahko sestavila tako prekrasen mozaik. Slika je krasila osrednji del dnevne sobe in bila dokaz, kako so lahko stenski koledarji umetniška stvaritev.